Ebony House, St Nicholas

Hatcher Prichard Architects has designed Ebony House in the village of St. Nicholas within the Vale of Glamorgan. High quality natural materials and finishes to the various elements of the building result in a contemporary, uncluttered aesthetic.

The house is the first building in the village when arriving from the west. The main facade turns towards this approach and is built of natural stone to both set it apart from the remainder of the composition, and protect the main living space from road noise. Shou-sugi-ban charred timber cladding complements the stonework by providing a rich texture, crisply detailed with neat shadow gaps.

The entrance hall has been kept relatively modest in plan, but opens out on the first floor to provide a dramatic introduction to the interior. The curved hardwood staircase has a slotted glazed balustrade and leads to an ample landing at the heart of the first floor. To the left is the master bedroom, with a vaulted ceiling and Juliette balcony overlooking the golf course. To the right are three spacious family bedrooms, each with an en-suite bathroom.

The main family space is a double-height sitting area, with a vaulted ceiling at one end, open-plan kitchen diner the other and views out to both main gardens. More formal sitting is available at the far end of the ground floor, and a cosy snug nestles between for quieter contemplation or study